Присъдата на Бисер Андреев, син на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав

...
Присъдата на Бисер Андреев, син на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав
Коментари Харесай

Прокурорски син с още по-лека присъда за две жертви на пътя

Присъдата на Бисер Андреев, син на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев, е понижена на година и половина с 3-годишен изпитателен период. Условната присъда е постановена от Софийския апелативен съд (САС), а причина за редуцирането й е, че магистратите одобряват, че Бисер не е единственият отговорен за автомобилната злополука, при която починаха млади мъж и жена, заяви Лекс бг. Съдът постановява още лишаване на шофьорската му брошура за 4 г. 

Близките на жертвите в злополуката, станала на столичния бул. " България " преди 8 година, са желали дейно наказване за Бисер Андреев поради многото жертви на пътя, само че съдиите постановяват, че задачата на наказването е на първо място поправянето на наказания. " Въззивният съд следва да подчертае, че нормативно откритата в член 66 от Наказателен кодекс опция за отсрочване изтърпяването на наказване по своята същина е ориентирана към коригиране на самия деятел, а не цели отправяне на обръщение към обществото “, написа Александър Желязков, ръководител на правосъдния състав и докладчик по делото.

На първа инстанция арбитър Вера Чочкова от градския съд призна Андреев за отговорен и го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен период, а книжката му беше отнета за 6 години.

Сега обаче САС постановява, че е налице без значение съпричиняване на злополуката, като виновността е и на другия водач - Людмил Славов. Допуснатите от магистратите нови експертизи откриват, че при опита за изпреварване от страна на Андреев Славов също е почнал да форсира и се е движел с съвсем същата скорост, а не е бил засечен, както твърди в показанията си. Според специалистите конфликт нямало да последва, в случай че Славов е запазил скоростта си на придвижване, когато Андреев е почнал изпреварването.

САС приема още, че Андреев е направил всичко, зависещо от него, с цел да окаже помощ на потърпевшите, като се обадил на тел. 112, което също води до по-леко наказване.

За да понижи присъдата му, съдът отдава изключително значение и на забавянето на делото, което продължава повече от 8 година Преди това пък следствието се проточи поради всеобщи отводи на прокурори поради познанството им с бащата - Венцислав Андреев. Решението на САС не е дефинитивно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховен касационен съд.

Трагичната злополука стана на 5 август 2011 година в София край спирката на пл. „ Ручей “. 24-годишният тогава Андреев карал автомобила си BMW по бул. „ България “ и изпреварвал „ Ауди “, ръководено от Людмил Славов. Ограничението в сектора било 70 км/ч, като и двамата се движели с превишена скорост. Андреев изпреварвал с над 97 км/ч в лявата лента и при опит да се върне в дясната лента изгубил надзор на мократа настилка, колата поднесла и последвал удар с другия автомобил. След него и двете коли излезли от пътя, а тази на Андреев помела пешеходците на тротоара. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР